Concert

Avondconcert

  • door Jan Jansen (Utrecht)

    Orgelmuziek van Johann Sebastian Bach

    Aanvang: 20.00 uur
- Fantasia G-Dur                    (BWV 572)
- Goldberg Variationen          (BWV 988)
- Fantasie und Fuge g-moll   (BWV 542)

Jan Jansen
groeide op in een muzikaal gezin; op jeugdige leeftijd bespeelde hij verschillende muziekinstrumenten zoals blokfluit, klarinet, hobo en orgel. Verder maakte hij als zanger deel uit van de muziekgroep “De Nederlandse Cantorij” o.l.v. Maarten Kooij. Hij studeerde aan het Utrechts Conservatorium orgel bij Cor Kee, piano bij Gérard van Blerk en klavecimbel bij Lenie van der Lee. In 1970 behaalde hij de Prix d’Excellence voor orgel.
Hij was gedurende 16 jaar cantor-organist van de Oude Kerk in Soest en van 1987 tot 2011 was hij organist van de Domkerk in Utrecht, waar hij naast zijn drukke liturgische praktijk de landelijk welbekende Zaterdag-middagmuziek verzorgde, samen met de Domcantorij o.l.v. Remco de Graas.
Jan Jansen maakte een groot aantal CD-opnamen, waaronder een integrale opname van de orgelwerken van Felix Mendelssohn Bartholdy, een CD met werken van César Franck, o.m. de Trois Chorals. Van Johann Sebastian Bach nam hij de Koraalpartita’s, de Grote Orgelmis, de Achtzehn Leipiger Orgel-Choräle, Preludes en Fuga’s, de Goldbergvariaties en (samen met zijn zoon David) de Kunst der Fuge op. Zijn meest recente opname is die van de zes Triosonates.
Voorts is Jan Jansen een veelgevraagd continuospeler. Hij speelde in deze hoedanigheid op de bekroonde CD van zijn dochter Janine Jansen met Vivaldi’s Vier Jaargetijden (samen met zijn zoon Maarten, cello). Als correpetitor en docent Algemeen Theoretische Vakken was hij werkzaam aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

 


« Terug