Concert

Avondconcert


  • Avondconcert door Aart Bergwerff

    Muziek van J.S. Bach

    Aanvang 20.00 uur

Programma

 

 

Praeludium en fuga in b kl.t. BWV 544 
   
An Wasserflüssen Babylon BWV 653
   
Concerto in d kl.t. BWV 596
  à 2 Manuali e Pedal, naar Antonio Vivaldi opus 3, nr. 11  
  (Allegro)  
  Grave  
  Fuga  
  Largo e spiccato  
  (Allegro)  
   
Dies sind die heil’gen zehn Gebot BWV 678
   
Triosonate nr. II in c kleine terts voor viool en cembalo     BWV 1017
  in de bewerking van Franz Liszt (1811-1886)  
   
Passacaglia en fuga in c kleine terts BWV 582
   
   
   
   

Aart Bergwerff speelt orgel sinds zijn zevende jaar en studeerde aanvankelijk orgel, koordirectie en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium. Hij oriënteerde zich verder in het buitenland, in Noord-Duitsland, Italië en Parijs, en studeerde onder meer bij Harald Vogel en bij Marie-Claire Alain. Hij besloot zijn studie bij Alain in Parijs met het behalen van de Prix de Virtuosité. Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag studeerde hij improvisatie bij Bert Matter en behaalde hij de Aantekening Improvisatie Orgel.

Hij won prijzen op internationale orgel- concoursen in Brugge (1985), Lausanne (1987) en Groningen (1989). In 2003 werd hij onderscheiden met de zilveren medaille van de Société Académique ‘Arts, Sciences et Lettres’ vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Aan het Rotterdams Conservatorium, onderdeel van Codarts, Hogeschool voor de Kunsten, is hij sinds 1994 hoofdvakdocent orgel en doceert hij ook improvisatie en orgelbouw. Aart Bergwerff is orgeladviseur bij restauratie en nieuwbouw van orgels. Als concertorganist treedt hij veelvuldig op in concerten en festivals in binnen-en buitenland. In oktober jl. maakte hij zijn debuut in het meest prestigieuze orgelfestival ter wereld Toulouse-Les-Orgues. Op 29-jarige leeftijd werd hij in 1990 benoemd tot organist van de Lutherse kerk te Den Haag en werd daarmee de vaste bespeler van één van de fraaiste historische orgels in Nederland, het in 1762 gebouwde orgel van Johann Heinrich Hartmann Bätz. Dit instrument heeft met zijn grote wendbaarheid een grote invloed op Aart Bergwerffs avontuurlijke muzikale denken, immers het orgel is de synthesizer-avant-la-lettre. Vanuit die gedachte initieert hij thans avontuurlijke projecten met het kerkorgel, van Canto Ostinato tot producties met videokunstenaar Jaap Drupsteen, welke projecten worden uitgebracht op zijn eigen label Art Unorganized.

In april 2012 werd Aart Bergwerff tevens benoemd tot organist van de Grote Kerk te Breda en daarmee tot vaste bespeler van het vierklaviers Flentrop-orgel. Aart Bergwerff speelt pedaal op Greve-schoenen (Greve, sinds 1898).

 

 

 

 


« Terug